Magunkról
Szolgáltatásaink
Tudatosan az egészségért
Hálózat
Bejelentkezés
Képek
Elérhetőségeink
Egészségpénztárak

Központi rendelő:
    1135 Budapest,
    Jász utca 33-35.
    térkép

Tel/Fax: 236-0176

Mobil: 06 30 633-0961

SMS: 06 30 633-0961

e-mail:
hungariamed@hungariamed.hu

Adószám: 12489477-2-41 
 
Dimenzió
 
Egészségért
Tudatosan az egészségért

Munkahely és lelkiállapot
Az éltető falatok...táplálkozási 1x1
Állandó készenlét - Mindennapi stresszhatások
Csak még egy szál cigarettát... tényleg egy újabb koporsószeg...
Legyőzhetetlen horkolók
Görbe szék, és görbe hát. Amire eddig nem is gondolt
A pohár másik oldala
Tenisz - a mozgás éltető ereje
Tudom: Sál, sapka...
Gyógyszer nélkül egy hét...
Hogyan fokozzuk agyunk..?
150 évig élni
Megoperálnak és még éheznem is kell?
Több éjszakázás - több emlőrák?
A fülzúgást úgy gyógyítják, mint a fantomfájdalmat?
Az ágy
Játékszenvedély
Ilyen betegek vagyunk?
Botrányos kézmosás
Kinek árthat a gyógyfürdő?
Humphrey Bogartnak nem volt légkondija
Miért vagyunk önpusztítók?
Csavaros műér
Szennyezett levegő - csökkenő nemzőképesség
A kevés alkohol védi a szívet - de nem gyógyszer
Prosztatarák gyógyítás - tessék választani!
Tériszony és életszeretet
Viszketés - még az okát sem ismerjükPROSZTATARÁK GYÓGYÍTÁS – TESSÉK VÁLASZTANI


A prosztatarák gyógyítása mára tulajdonképpen sikertörténetté vált. A nagy radikális műtéteket fokozatosan kiszorítják a kevésbé megterhelő modern eljárások. A gyógymódok fajtái szaporodnak, a technikák finomodnak. Mindez azonban megnövelte az orvos és beteg választási – egyben döntési felelősségét is.A legtöbb daganatfajta gyógyítása – igazából kényszerpálya, nincs nagy terápiás mozgástér. Ahhoz, hogy a kezelőorvos megmentse a beteg életét, többnyire nemigen válogathat a gyógyítási alternatívák között. Szigorú gyógyászati szabályok, úgynevezett terápiás protokollok szerint kell eljárnia. Így természetesen a páciensnek sem marad nagy választási lehetősége.
Amennyiben meg akar gyógyulni, sokszor igen megterhelő, radikális műtét(ek)nek kell alávetnie magát, és számos kellemetlenséggel, szövődménnyel, kínlódással járó kemo-, sugárterápiát kell elviselnie.

A prosztatarák, a férfiak leggyakoribb daganatfajtája, és a száma, az átlagéletkor emelkedésével párhuzamosan folyamatosan növekszik. Azonban gyógyulási eredményeit tekintve mégis csak üdítő kivétel – ha illik egyáltalán betegségre e jelzőt használni. Ennek három oka van. Egyrészt eleve – relatíve persze – jobb indulatú, lassabban terjedő és később áttéteket adó daganatfajta. Másrészt egyszerű módszerekkel, a prosztata végbélen keresztüli megtapintásával, illetve vérvétellel (PSA - prosztataspecifikus antigén) ideje korán kiszűrhető, tehát a sokszor előrehaladott állapotot jelző tünetek megjelenése előtt.
Külföldön egyes helyeken ma már az 50 év feletti férfiak rutinszűrésre is használják. Harmadrészt egyre terjednek a beteg szervezetét kevésbé megviselő, klasszikus operációkat kiváltó eljárások. Nagy szükség is van rájuk, mert a prosztatarák radikális feltárásos hasműtétjeinél bizony számos szövődménnyel kell számolni. Nem csupán a nagy műtéti megterhelésből adódó kellemetlenségekkel, a feltárásból adódó összenövésekkel, hanem az esetleges vizelet elcsepegési (inkontinencia) és erekciós (merevedési) zavarokkal is.

Az egyik legpatinásabb német kórház, a berlini Charité az egyik nemzetközileg elismert centruma, úttörője a modern urológiai eljárásoknak. A Der Urológie nevű szaklapban 275 prosztatarákosnál laparoszkópos „kulcslyuk-technikával”, tehát a kis bőrmetszéseken át bevezetett endoszkópos műszerekkel végzett, úgynevezett laparoszkópiás beavatkozások eredményeit elemezték.
A hasfali kis lyukakon át történő daganat eltávolítás átlagos ideje mára 200 percre csökkent, ami nem sokkal hosszabb a technikailag egyszerűbb, nyitott, de a beteget jóval inkább megterhelő hagyományos hasműtéténél (igaz, csak hosszas tanulási fázis, mintegy 50-60 beavatkozást követően csökkent a beavatkozás ideje).
A laparoszkópia előnye még, hogy csekélyebb vérveszteséggel kell számolni. Ennek nem csak a kisebb és kevesebb vágás a magyarázata. A másik oka az, hogy a beavatkozás alatt a hast mintegy felfújják, gázt (levegőt) nyomnak belé, hogy jobban látszódjanak a belső szervek. A megnőtt hasüregi nyomás következtében viszont összepréselődnek az erek, így kevésbé sérülnek, repednek meg. A „belső” látási viszonyokat tovább javítják az egyre jobb feloldóképességű, a képleteket kinagyító száloptikás kamerák is.
Ami végül is a legfontosabb, mindegyik műtét sikerült, tehát egyiknél sem kellett menet közben áttérni a nagyobb nyitott hasműtétre. Nagyon kevés volt a műtéti szövődmény is. A betegek alig éreztek fájdalmat, gyorsan regenerálódtak, és már nyolc nappal az új típusú műtétet követően távozhattak a kórházból. 12 hónappal a beavatkozás után a betegeknek csupán 7 %-ánál fordult előtt vizelet-inkontinencia – ez nagyon jó arány. A gyógyítottak 40 %-ánál jelentkeztek erekciós problémák, ami nagyjából azonos a hagyományos eljárásokat követően tapasztaltakkal. Ezek az adatok, a technika tökéletesedésével bizonyosan tovább fognak javulni.

Néhány szóban a további módszerekről.
A súlyosabb, előrehaladottabb prosztata daganat terápiájánál is történet előrelépés, új, kevésbé ismert, és különböző módon-mértékben kombinálható eljárásokat vezettek be. A számítógép vezérelt háromdimenziós külső besugárzáson kívül (és mellett) közvetlenül a prosztatába kis részecskéket, Yridium-192 izotópot (vagy más sugárzó anyagot) tartalmazó ún. seeds-eket (magokat) ültetnek be. Ez kisebb sugárterheléssel, kevesebb szövődménnyel jár, annak dacára, hogy közvetlenül a daganatszövetet roncsoló sugárzás össz mennyisége a 90 Gray-t is elérheti. Rövid ideg tart a hatásuk, és többször megismételhetők, beültethetők.

Ha a daganat - nagysága, a beteg kora, rossz állapota miatt – inoperábilis, még mindig 80 %-ban elpusztíthatja egy-egyre népszerűbb, technikailag tökéletesebb eljárás – a koncentrált ultrahang sugár. Itt is kevés mellékhatással kell számolni, akárcsak krioterápiánál, amikor az extrém hideg helyi roncsoló hatását használják ki. Még egy forradalmian új, a Charité-ban több betegen sikeresen alkalmazott terápia: a thermoseed (hőmag, hőpatron). Régóta közismert, hogy a daganatsejtek érzékenyebbek, gyorsabban roncsolódnak a hőre, mint az egészséges szövetek (az egész test hypertermiás kezeléséről mostanában sok szó esett Magyarországon is). Komoly technikai akadálya a hőhatás daganatelleni hatásának, hogy a tumorokat nehéz izoláltan felmelegíteni, tehát anélkül, hogy ne sérüljenek a környező ép szervek. Ebből a szempontból a prosztata, szerencsés módon, relatíve jól megközelíthető, jól elkülönülő helyen helyezkedik el a szervezetben.
Mára sikerült olyan speciális apró, palládiumból és kobaltból álló fémötvözeteket a prosztatába ültetni, amelyek mágneses térben 55 C fokra melegíthetők. Mint a fenti eljárásoknál, itt is jóval kevesebb komplikációt észleltek.

Szóval van új a nap alatt. Dr. Tenke Péter, a Dél-Pesti Kórház urológus főorvosa mindehhez hozzáfűzte, hogy ma már Magyarországon is az új műtéti technikák elsajátításán dolgoznak. Véleménye szerint, a a tapasztalatok szaporodásával az urológiai laporoszkópia – nem csak a rákkezelés terén – előbb-utóbb nálunk is rutinná válik De ez véleménye szerint csak az erőforrások koncentrálásÁval, speciális központokban valósulhat. Ami sajnos, mint minden a magyar egészségügyben, financiális kérdés is. És ez nem könnyíti meg az urológus dolgát.


Dr. Nemes JánosLap teteje  
Magunkról Szolgáltatásaink Tudatosan az egészségért Hálózat
Bejelentkezés Képek Elérhetőségeink Egészségpénztárak