Magunkról
Szolgáltatásaink
Tudatosan az egészségért
Hálózat
Bejelentkezés
Képek
Elérhetőségeink
Egészségpénztárak

Központi rendelő:
    1135 Budapest,
    Jász utca 33-35.
    térkép

Tel/Fax: 236-0176

Mobil: 06 30 633-0961

SMS: 06 30 633-0961

e-mail:
hungariamed@hungariamed.hu

Adószám: 12489477-2-41 
 
Dimenzió
 
Egészségért
Tudatosan az egészségért

Munkahely és lelkiállapot
Az éltető falatok...táplálkozási 1x1
Állandó készenlét - Mindennapi stresszhatások
Csak még egy szál cigarettát... tényleg egy újabb koporsószeg...
Legyőzhetetlen horkolók
Görbe szék, és görbe hát. Amire eddig nem is gondolt
A pohár másik oldala
Tenisz - a mozgás éltető ereje
Tudom: Sál, sapka...
Gyógyszer nélkül egy hét...
Hogyan fokozzuk agyunk..?
150 évig élni
Megoperálnak és még éheznem is kell?
Több éjszakázás - több emlőrák?
A fülzúgást úgy gyógyítják, mint a fantomfájdalmat?
Az ágy
Játékszenvedély
Ilyen betegek vagyunk?
Botrányos kézmosás
Kinek árthat a gyógyfürdő?
Humphrey Bogartnak nem volt légkondija
Miért vagyunk önpusztítók?
Csavaros műér
Szennyezett levegő - csökkenő nemzőképesség
A kevés alkohol védi a szívet - de nem gyógyszer
Prosztatarák gyógyítás - tessék választani!
Tériszony és életszeretet
Viszketés - még az okát sem ismerjükA kevés alkohol védi a szívet - de nem gyógyszer


Az amerikai orvosok alapos emberek. Nem elégedtek meg azzal a közhellyel, hogy az alkohol kis dózisban gyógyszer, nagy adagban méreg, hanem tudományosan be is bizonyították. Pontosabban a marylandi Bethesdában szervezett konferencián összegyűjtötték és elemezték a témába vágó statisztikai és tudományos eredményeket, köztük a legmodernebb genetikai és molekuláris adatokat is. Bebizonyosodott: a sok szesz árt, azonban a mérsékelt alkoholfogyasztás kifejezetten kardioprotektív, azaz szívvédő hatású. Jobban csökkenti az infarktus halálozását, mint az absztinencia!Az első kérdés persze az, ki mérsékelt szeszfogyasztó: az amerikai tudósok definíciója szerint olyan hölgy, aki naponta maximum egy, illetve az a férfi, aki maximum napi két „italt” fogyaszt. Amerikában egy ital 3,5 deciliter sörnek, 1,5 deci bornak vagy fél deci tömény szesznek felel meg.
És még egy fontos tézis: az igazán sokat ivóknak természetesen nincs miért örülniük. Az alkohol nagyobb mennyiségben egyértelműen méreg, amely nem csak a májat, de a szervezet minden erét erősen károsítja. Úgynevezett toxikus kardiomiopátiát okoz, s az visszafordíthatatlanul tönkre teszi a szívet.

Ám most a mérsékelt ivókról lesz szó. A Journal of the American College of Cardiology magyar kiadásában (is) olvashatók az alkohol hasznos hatását bizonyító, statisztikailag meggyőzően nagy számokkal operáló adatok (az Egyesült Államokban 13 millió a koszorúér elváltozások okozta szívbetegségben szenvedőt tartanak nyilván). Az elemzések szerint, a mérsékelt szeszfogyasztás 20-45 %-kal csökkenti a koszorúér-betegség kockázatát.
Úgy tűnik, a vörösbor kiemelt védőszerepe legenda csupán (és a vörös ital sem csinál több vörösvérsejtet...). Kizárólag a bor alkoholtartalma felelős a pozitív élettani hatásokért, elsősorban a vérzsírok kedvező irányú eltolása révén. A mérsékelt alkoholfogyasztás 30 %-kal növeli a „jó” hasznos zsírféleség, a magas denzitású lipoproteinben lévő koleszterin (HDL-C) szintjét. Ez egymagában is 50 %-kal csökkenti a koszorúbetegség kockázatát.

Az alkohol számos más fiziológiai hatáson át, közvetve is gátolja az erek meszesedését. Növeli a sejtek inzulinérzékenységét, csökkenti az úgynevezett gyulladásos mediátorok, többek között az interleukin ((IL)-6 és C-reaktív protein nevű fehérjék koncentrációját. Ennek köszönhető az alkohol kedvező véralvadás- és gyulladáscsökkentő hatása - márpedig mindkét kórélettani folyamatnak döntő szerep jut a szívinfarktus fellépésében, pontosabban az ahhoz vezető folyamat, a koszorúereket elzáró vérrög (trombus) kialakulásában.

Az alkoholnak korábban vérnyomáscsökkentő hatást is tulajdonítottak, de az újabb kutatások ezt legalábbis megkérdőjelezik. Egy többéves, nagy betegszámú vizsgálat szerint a mérsékelt italfogyasztók vértnyomása átlagosan csupán 1 (egy) Hgmm-rel csökken. Ez nem igazán értékelhető javulás. De legalább nem lett a szesztől magasabb a vérnyomás... Sötét területe a kardiológiának az ún. hirtelen szívhalál problematikája, és az alkohol ellenzőinek nyomós tudományos érveket szolgáltat. A hirtelen szívhalál pontos kórokait folyamatosan kutatják, de annyi biztos, hogy a szívmegállásban komoly szerepet játszanak az úgynevezett rosszindulatú ritmuszavarok fellépte. Márpedig az alkoholnak bizonyított a szív ingerképzésére és -vezetésére, az „áramellátásra” kifejtett károsító hatása. Nagy a szórás, hisz a különböző tanulmányok az alkoholnak öt és ötven százalék közötti szerepet tulajdonítanak, ennyiben teszik felelőssé a hirtelen szívhalálért. A ritmuszavarok kialakulásáért számos kórélettani és öröklődési (genetikai) tényező is felelőssé tehető, amelyek valószínűleg együttesen alakítják ki ezt az életveszélyes állapotot.

Dr. Khoór Sándor kardiológus főorvos szerint a szív ereit védő és károsító hatásokról ma még nem született konszenzus, és több is teória létezik. A passzív folyamat elmélete megdőlni látszik. Azaz az érfalban kialakuló meszes rögök, a plakkok kialakulása nem egyszerű zsírlerakódás következménye, hanem gyulladásos, hormonális és anyagcsere-folyamatok bonyolult kölcsönhatásával zajló aktív sejtfolyamat. Hogy tehát a CH3-CH2-OH alkohol molekula az érelmeszesedés folyamatára közvetlenül vagy közvetve hat, ma még nem dőlt el teljesen.
Sajnos hasonló magyarországi egzakt adatok, Khoór doktor tudomása szerint, nincsenek. Pedig a jelentős magyarországi alkoholfogyasztás miatt ez a kérdés legalább olyan égető, mint Nyugaton.

Mielőtt tehát az alkoholfogyasztók igazolva éreznék szenvedélyüket, netán szenvedélybetegségüket, kénytelenek vagyunk lehűteni a kedélyeket: bár az Amerikai Kardiológiai Társaság (az AHA) is bizonyítottnak ismeri el a mérsékelt szeszfogyasztás pozitív szívhatását, kifejezetten ellenzi, hogy az alkoholt kardiológiai betegségek megelőzésére és gyógyítására is felhasználják. Az alkohol más jellegű veszélyei sokkal nagyobbak. Ráadásul az alkoholfüggőség - ma még - nem gyógyítható meg véglegesen, és a mérsékelt ivók könnyen igazi alkoholistákká válhatnak.


Dr. Nemes JánosLap teteje  
Magunkról Szolgáltatásaink Tudatosan az egészségért Hálózat
Bejelentkezés Képek Elérhetőségeink Egészségpénztárak