Magunkról
Szolgáltatásaink
Tudatosan az egészségért
Hálózat
Bejelentkezés
Képek
Elérhetőségeink
Egészségpénztárak

Központi rendelő:
    1135 Budapest,
    Jász utca 33-35.
    térkép

Tel/Fax: 236-0176

Mobil: 06 30 633-0961

SMS: 06 30 633-0961

e-mail:
hungariamed@hungariamed.hu

Adószám: 12489477-2-41 
 
Dimenzió
 
Egészségért
Tudatosan az egészségért

Munkahely és lelkiállapot
Az éltető falatok...táplálkozási 1x1
Állandó készenlét - Mindennapi stresszhatások
Csak még egy szál cigarettát... tényleg egy újabb koporsószeg...
Legyőzhetetlen horkolók
Görbe szék, és görbe hát. Amire eddig nem is gondolt
A pohár másik oldala
Tenisz - a mozgás éltető ereje
Tudom: Sál, sapka...
Gyógyszer nélkül egy hét...
Hogyan fokozzuk agyunk..?
150 évig élni
Megoperálnak és még éheznem is kell?
Több éjszakázás - több emlőrák?
A fülzúgást úgy gyógyítják, mint a fantomfájdalmat?
Az ágy
Játékszenvedély
Ilyen betegek vagyunk?
Botrányos kézmosás
Kinek árthat a gyógyfürdő?
Humphrey Bogartnak nem volt légkondija
Miért vagyunk önpusztítók?
Csavaros műér
Szennyezett levegő - csökkenő nemzőképesség
A kevés alkohol védi a szívet - de nem gyógyszer
Prosztatarák gyógyítás - tessék választani!
Tériszony és életszeretet
Viszketés - még az okát sem ismerjükSZENNYEZETT LEVEGŐ – CSÖKKENŐ NEMZŐKÉPESSÉG


Hogy az ózon káros, azt eddig is tudtuk. De hogy a légutak izgatásán, a fizikai terhelhetőség csökkentésen a férfiak nemzőképességére is ártalmas, az bizony szomorú újdonság. Amerikai kutatók jöttek rá az ózon ondósejteket károsító hatására.Mivel az általunk belélegzett ózon elsősorban a gépjárművek kipufogógázából származik, érthető, hogy a gáz koncentrációja szélcsendes időben, a szmog növekedésével párhuzamosan, elsősorban a nagyvárosok levegőjében emelkedik meg (valamint a nagy magasságban szálló repülőgép kabinjában is, de ez már egy másik történet). Azt is régóta közismert, hogy ennek a légszennyeződésnek a legfeltűnőbb hatása a légutak, a hörgő izgatása, azok simaizmának összehúzása, és ez által száraz köhögési rohamok kiváltása.

Nos, Rebecca Sokol, a dél-kaliforniai orvosegyetem kutatóorvosa szerint az ózon „bűnlistája” még ondósejt-károsító hatásával is kiegészíthető. Makacs tudós lehet, mert első hipotézise, nevezetesen, hogy a férfiak termékenysége a földrajzi elhelyezkedéssel is összefügg, nem igazolódott be. Hiába elemezte mintegy tízezer donor spermáját, nem talált szignifikáns különbséget az Észak-, illetve Dél-Kaliforniából származók ondósejtjeinek tulajdonsága, épsége, aktivitása között. Amikor aztán más adatokat, jellemzőket is bevont a vizsgáltba, egyértelműen beigazolódott, hogy a légszennyezettebb, magasabb ózontartalmú levegőt szívó városi lakók spermájában jóval alacsonyabb volt, mind az abszolút ondószám, mind a spermasejtek mozgékonysága (ez utóbbi fontos feltétele annak, hogy a hímivarsejt eljusson és behatoljon a petesejtbe).

Azt még nem sikerült tisztázni, hogyan is hat az ózon: maga a vérben oldódó mérges gáz a toxikus anyag, vagy valamilyen másodlagos bomlástermék károsítja az ivarsejteket. Az sem világos, a sejtszintézis melyik szintjére hat: az öröklődésért felelős magállományra, a sejtmembránra, esetleg más mikroszkopikus képletekre. Mindenesetre a témára számos amerikai kutató „ráharapott”, így nyilván nemsokára jóval többet fogunk tudni, a légszennyeződésnek erről az újabb - konkrét – és igen szomorú hatásáról.

Dr. Tenke Péter, a Dél-Pesti Kórház urológus főorvosa elmondta, hogy a városi lét környezetszennyeződésének urológiai ártalmairól már több nemzetközi előadáson hallott érdekes előadásokat. Többek között arról is, hogy a legszennyezettebb metropoliszokban jóval fiatalabb korosztályoknál észleltek sokkal gyakrabban oligo- és azospermiát, azaz az ép ondósejtek abszolút számának csökkenését, illetve teljes hiányát. Azt is tudták, hogy mindez valahogy összefügg a légszennyezettséggel, csak most sikerült először bizonyítani közvetlen összefüggését az ózonszinttel is.

Tenke főorvos elmondta, hogy nem csodálkozik, és logikusnak is tartja amerikai kolleganőjének okfejtése. Hisz az ondósejtek közismerten rendkívül érzékenyek képletek, és számos külső hatás károsan befolyásolja integritásukat, ezzel a nemzőképességet is. A lappangva jelentkező krónikus ivarszervi megbetegedéseken, például a prosztatagyulladáson kívül, árthatunk - magával a gyógyítással is. Közismert például, hogy egyes antibiotikumok, legalábbis átmenetileg, a kezelés ideje alatt csökkentik az ondósejtek mozgékonyságát.

Szóval kaptunk egy újabb érvet amellett, hogy érdemes odafigyelnünk környezetünkre, és hogy a „zöld” témák melletti lobbizás nem csak egy szűkebb környezetvédő mozgalom feladata és érdeke. Mint a fentiekből látszik, a tiszta, ózonmentes levegő – a szó szoros értelmében jövőnk záloga...


Dr. Nemes JánosLap teteje  
Magunkról Szolgáltatásaink Tudatosan az egészségért Hálózat
Bejelentkezés Képek Elérhetőségeink Egészségpénztárak