Magunkról
Szolgáltatásaink
Tudatosan az egészségért
Hálózat
Bejelentkezés
Képek
Elérhetőségeink
Egészségpénztárak

Központi rendelő:
    1135 Budapest,
    Jász utca 33-35.
    térkép

Tel/Fax: 236-0176

Mobil: 06 30 633-0961

SMS: 06 30 633-0961

e-mail:
hungariamed@hungariamed.hu

Adószám: 12489477-2-41 
 
Dimenzió
 
Egészségért
Tudatosan az egészségért

Munkahely és lelkiállapot
Az éltető falatok...táplálkozási 1x1
Állandó készenlét - Mindennapi stresszhatások
Csak még egy szál cigarettát... tényleg egy újabb koporsószeg...
Legyőzhetetlen horkolók
Görbe szék, és görbe hát. Amire eddig nem is gondolt
A pohár másik oldala
Tenisz - a mozgás éltető ereje
Tudom: Sál, sapka...
Gyógyszer nélkül egy hét...
Hogyan fokozzuk agyunk..?
150 évig élni
Megoperálnak és még éheznem is kell?
Több éjszakázás - több emlőrák?
A fülzúgást úgy gyógyítják, mint a fantomfájdalmat?
Az ágy
Játékszenvedély
Ilyen betegek vagyunk?
Botrányos kézmosás
Kinek árthat a gyógyfürdő?
Humphrey Bogartnak nem volt légkondija
Miért vagyunk önpusztítók?
Csavaros műér
Szennyezett levegő - csökkenő nemzőképesség
A kevés alkohol védi a szívet - de nem gyógyszer
Prosztatarák gyógyítás - tessék választani!
Tériszony és életszeretet
Viszketés - még az okát sem ismerjükCSAVAROS MŰÉR


A világon évente a több millió érsebészeti beavatkozást hajtanak végre. Ezek jelentős része érbeültetés, melynek során a tönkrement elmeszesedett véredényt pótolják újjal. Pontosabban nem is annyira újjal – többnyire a páciens egy másik testrészének ép visszerét igyekeznek a beteg érszakasz helyére átültetni.Ám erre nem mindig van mód, és ilyenkor az elmeszesedett artériát műérrel, elsősorban politetrafluoroetilénből készült műanyag csövecskével, szakkifejezéssel grafttal pótolják. Maga az érműtét ma már rutineljárásnak számít, ám ezek a merev csövecskék, összeköttetések könnyebben, gyakrabban tönkremennek, mint az igazi erek. Gyorsabban megvastagodnak, beszűkülnek, vérrögök rakódnak le bennük.

E szövődmény kivédésében jelenthet előrelépést az Imperial College London biomérnökének, Colin Caronak az új találmánya. Az ötlete pofonegyszerű: spirális alakú, tehát megcsavart formájú műereket tervezett, Igazából nem talált ki semmi újat, mert a „természetes” artériákban, a szervezet normális ütőereiben is vannak dugóhúzószerű kanyarok. A természet ezt azért hozta létre, mert így a vér folyamatosan, egyenletesen örvénylik az erekben, a folyadék minden része egyforma sebességgel folyik, halad előre. Nincsenek benne lassúbb és gyorsabb szakaszok, mint mondjuk a folyókban, amelyekben az áramlás közepén a leggyorsabb, a szélén viszont igen lassan halad a víz.
Ezért aztán a homok és más szilárd anyag ki is mosódik a partra. A hagyományos egyenes műér széli részében is lassul, stagnál a véráram, és könnyebben rakódnak le a szélén – azaz a graft falán – a szilárd részecskék Ezek a mikroszkopikus elváltozások előbb-utóbb nagyobb meszes rögökké, ún. plakkokká állnak össze, amelyek most már jól kimutathatóan megvastagítják a falat, és beszűkítik az eret, trombózisra hajlamosítanak. A helikálisan „megcsavart” műér ennek kockázatát csökkenti.

Ez jó hír a művesekezelésre szorul betegeknek is, akiknek ún. arteriovenózus fisztulákat készítenek. Ez egy mesterségesen létrehozott megkerülő érszakasz, amely összeköt, „rövidre zár” a csuklón egy nagyobb vénát és a kéz legnagyobb ütőerét, az artéria radialist. Ezt a fisztulát megszúrva végzik hosszú órákon át a vesedialízist, tehát a vér megtisztítását salakanyagaitól.

Sok százezer vesebeteg ember él ilyen fisztulával, és mintegy kétharmaduknál egy éven belül ez a mesterséges érösszeköttetés tönkremegy, ki kell cserélni. Ha az élettartalmát hosszabbra lehetne kinyújtani, az bizony nagy mértékben javítaná a veseelégtelenségben szenvedők helyzetét.
Colin találmányát élőben is kipróbálta a londoni St. Mary Kórház sebésze, Nick Chesire. Először állaton. Malacokba ültetett be hagyományos és csavart műereket, majd nyolc hét múlva összehasonlította őket. A modernebb fisztulák, mint ahogy arról a Journal of the Royal Society Interface című szaklapban Colin és Chesire beszámolt, érintetlenek maradtak, míg a régebbi típusúak fala korán elkezdett megvastagodni és eltömődni.
Ezt követően Utrechtben és több más holland kórházban emberekbe is elkezdtek új typusú graftokat beülteni. Az első hat hónap utánvizsgálatainak eredményei igen kedvezőek.
Dr. Bánsághi Zoltán, a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház Radiológiai osztályának főorvosa, az érkatéteteres diagnosztikus és terápiás eljárások szakértője elmondta, hogy az eredmények valóban bíztatóak, ám még hosszabb távú, többéves ellenőrző vizsgálatokra van szükség. Megjegyezte, hogy Magyarországon, illetve egész Európában – ellentétben az Egyesült Államokkal - a műerek felhasználása kevésbé érinti a dializált betegeket. Ugyanis nálunk a natív, tehát természetes erek beültetését részesítik előnyben. Amerikában – a financiális okokat leszámítva - azért (is) tesznek be több műeret, mert a kevésbé tapasztal, műveséket kezelő nővéreknek könnyebb a bőr alól jobban kiemelkedő műanyag csövecskéket megszúrni.
Természetesen rengeteg olyan betegség, beteg ember van, akiknek tönkrement nagyereit – például a láb nagy artériáit - valóban csak mesterséges grafttal lehet pótolni. A csavaros ötletből született csavaros műérrel.


Dr. Nemes JánosLap teteje  
Magunkról Szolgáltatásaink Tudatosan az egészségért Hálózat
Bejelentkezés Képek Elérhetőségeink Egészségpénztárak