Magunkról
Szolgáltatásaink
Tudatosan az egészségért
Hálózat
Bejelentkezés
Képek
Elérhetőségeink
Egészségpénztárak

Központi rendelő:
    1135 Budapest,
    Jász utca 33-35.
    térkép

Tel/Fax: 236-0176

Mobil: 06 30 633-0961

SMS: 06 30 633-0961

e-mail:
hungariamed@hungariamed.hu

Adószám: 12489477-2-41 
 
Dimenzió
 
Egészségért
Tudatosan az egészségért

Munkahely és lelkiállapot
Az éltető falatok...táplálkozási 1x1
Állandó készenlét - Mindennapi stresszhatások
Csak még egy szál cigarettát... tényleg egy újabb koporsószeg...
Legyőzhetetlen horkolók
Görbe szék, és görbe hát. Amire eddig nem is gondolt
A pohár másik oldala
Tenisz - a mozgás éltető ereje
Tudom: Sál, sapka...
Gyógyszer nélkül egy hét...
Hogyan fokozzuk agyunk..?
150 évig élni
Megoperálnak és még éheznem is kell?
Több éjszakázás - több emlőrák?
A fülzúgást úgy gyógyítják, mint a fantomfájdalmat?
Az ágy
Játékszenvedély
Ilyen betegek vagyunk?
Botrányos kézmosás
Kinek árthat a gyógyfürdő?
Humphrey Bogartnak nem volt légkondija
Miért vagyunk önpusztítók?
Csavaros műér
Szennyezett levegő - csökkenő nemzőképesség
A kevés alkohol védi a szívet - de nem gyógyszer
Prosztatarák gyógyítás - tessék választani!
Tériszony és életszeretet
Viszketés - még az okát sem ismerjükKINEK ÁRTHAT A GYÓGYFÜRDŐ?

Arról sokat beszélünk, hogy mi mindenre jó a gyógyfürdő. Hogy enyhíti a reumás fájdalmakat, javítja az érszűkületes láb vérkeringését, jótékonyan csillapítja a különböző hormonális, anyagcsere- és ideggyógyászati panaszokat.Ám, hogy kinek, milyen betegségben TILOS fürödnie gyógy célból, azt már jóval kevesebben tudják. Íme, hát egy gyorslista a gyógy fürdés ellenjavallatairól, azokról a kórokokról, amelyeknél nem tanácsos gyógyfürdőt venni:

 • Rosszindulatú daganatok, leukémiák, méghozzá kezelésük aktív fázisában, legyen az sebészeti, sugár- vagy gyógyszeres terápia.
 • Súlyos szív- és érrendszeri betegségek: például ha a beteg szíve dekompenzált, vagy közvetlenül az infarktust követően, esetleg nincs jól beállítva a magas vérnyomása.
 • Minden heveny betegség, legyen az az izületi gyulladás akut stádiuma, vagy egy éppen zajló légúti fertőzés, de akár egy fájdalmas visszérgyulladás.
 • Bizonyos krónikus betegségek: tébécé, fertőző májgyulladás stb.
 • Egyes „vérbetegségek”: vérzékenység, súlyos vérszegénység és társai.
 • Asztmában, gyomor- és nyombélfekélyben, bizonyos vesebetegekben szenvedők, így a vesekövesek is konzultáljanak időben az orvosukkal: szabad-e. érdemes egyáltalán megkockáztatniuk a fürdőterápiát.
 • Ez érvényes az epilepsziában szenvedőkre, vagy más okból ájulásra hajlamosakra is.
 • Egyes bőrbetegségek: nemcsak a fertőző jellegűek, de például az ekcémások is kerüljék a gyógyvizeket.
 • Bizonyos hormonzavarok (pl., pajzsmirigytúltengés), valamint a rosszul ellátott cukorbetegekre is veszélyes lehet az ilyen típusú fürdőzés.
 • A terheseknek általában minden gyógyfürdőzés ellenjavallt.


 • MI NEM A GYÓGYFÜRDŐ?
  A gyógyfürdő nem ékszerbolt, és a medence nem a nyakláncok, smukkok divatbemutatójának ideális helyszíne, Nem csak, mert a nyaklánc, a fülbevaló könnyen lejön, elvész a vízben, de a gyógyvíz hidrogén- és kéntartalma megfeketítheti a réz és ezüsttárgyakat. Könnyen kiderül hát, hogy a Keletinél vagy a Rendőrpalotában vásárolt 24 karátos arany igazából gagyi, ami újabb meggondolatlan kiadásokba hajszolhatja az anyagilag egyébként is lestrapált férjet, vagy közeget.

  A medence nem kocsma, és nem úri nightclub: italozás se előtte, se közben, se utána nem javasolt. Sőt, szigorúan tilos, balesetveszélyes!

  E vizes gyógyhelyek nem is éttermek, vagy gyorsbüfék. Nem csak bent a vízben, de fürdés előtt sem érdemes túlennünk magunkat. Teli hassal vízbe menni igen egészségtelen, kifejezetten árthat az emésztésünknek, ám teljesen üres gyomorral, éhesen sem ajánlatos fürödnünk. Bár legegészségesebb a reggeli és délelőtti fürdőzés, amennyiben ebéd után érünk csak rá, várjunk vagy két órát, amíg a szervezet megbirkózik a gyomrát ért támadással, kalóriabombával.

  A gyógyfürdő nem olimpiai sportlétesítmény. Bármilyen keményebb testedzésre, versenyúszásra, egyáltalán úszásra, túl sok mozgásra teljességgel alkalmatlan. Több izommunka – több hőtermelés, amelyet a test a meleg vízben nem bír leadni. Nem érdemes hát hőgutát, vagy a vérkeringés, az érrendszer túlterhelése miatt szívrohamot kapni. Medencében sport csak szakképzett gyógytornász jelenlétében és vezényletével végezhető, az is korlátozott ideig.

  A gyógyfürdő nem gyermeklétesítmény, nem óvoda, pláne nem bölcsőde. A legtöbb gyógymedencébe 12 év alatti gyermeket be sem engednek – egyedül biztosan nem. Ha mégis, akkor tartsuk magunkat a nem túl tudományos, de empirikusan bizonyított megfigyeléshez, hogy a gyermeknek annyi percig egészséges fürödnie, meleg gyógyvízben tartózkodnia, ahány éves éppen. De a felnőtteknek sem tanácsos fél óránál többet a vízben töltenie.

  A gyógyfürdő nem villamos vagy troli, amelyről csak leugrunk és megyünk a dolgunkra. Először a bőrhöz, szőrhöz tapadt iszapcsempéket, kénes, ionos vizet alapos langyos zuhanyozással kell eltávolítani, utána a melegtől felhevült testünknek időt kell adnia ahhoz, hogy fokozatosan lehűljön. Nem azért gyógyítottuk meg (többé-kevésbé) a reumánkat, hogy nyomban tüdőgyulladást kapjunk. Ezen kívül általában igen a gyógy kúra, ezért ha van időnk, nem kell nyomban utána esztergálnunk vagy betonoznunk – inkább dőljünk le egy órácskára szunyókálni (ha nem látja a főnök).


  Dr. Nemes János  Lap teteje  
  Magunkról Szolgáltatásaink Tudatosan az egészségért Hálózat
  Bejelentkezés Képek Elérhetőségeink Egészségpénztárak