Magunkról
Szolgáltatásaink
Tudatosan az egészségért
Hálózat
Bejelentkezés
Képek
Elérhetőségeink
Egészségpénztárak

Központi rendelő:
    1135 Budapest,
    Jász utca 33-35.
    térkép

Tel/Fax: 236-0176

Mobil: 06 30 633-0961

SMS: 06 30 633-0961

e-mail:
hungariamed@hungariamed.hu

Adószám: 12489477-2-41 
 
K&H
 
Generali
Tudatosan az egészségért

Munkahely és lelkiállapot
Az éltető falatok...táplálkozási 1x1
Állandó készenlét - Mindennapi stresszhatások
Csak még egy szál cigarettát... tényleg egy újabb koporsószeg...
Legyőzhetetlen horkolók
Görbe szék, és görbe hát. Amire eddig nem is gondolt
A pohár másik oldala
Tenisz - a mozgás éltető ereje
Tudom: Sál, sapka...
Gyógyszer nélkül egy hét...
Hogyan fokozzuk agyunk..?
150 évig élni
Megoperálnak és még éheznem is kell?
Több éjszakázás - több emlőrák?
A fülzúgást úgy gyógyítják, mint a fantomfájdalmat?
Az ágy
Játékszenvedély
Ilyen betegek vagyunk?
Botrányos kézmosás
Kinek árthat a gyógyfürdő?
Humphrey Bogartnak nem volt légkondija
Miért vagyunk önpusztítók?
Csavaros műér
Szennyezett levegő - csökkenő nemzőképesség
A kevés alkohol védi a szívet - de nem gyógyszer
Prosztatarák gyógyítás - tessék választani!
Tériszony és életszeretet
Viszketés - még az okát sem ismerjük


Hogyan fokozzuk agyunk - Gyógyszertermelését?

Arról már többször írtunk, hogy a szervezet maga is termel olyan anyagokat, amelyek szelektíven csökkentik a fájdalomérzetet - ezek a fehérjék ilyen értelemben tehát akár sajátságos, "belső" gyógyszereknek is tekinthetők. Tipikus példájuk az úgynevezett endorfinok, amelyek valóban a morfinhoz hasonló hatásúak. De még a marihuánának is van egy agyban keletkező "konkurens" csoportja - nem véletlenül nevezik cannabinoidoknak, a marihuána cannabis nevű hatóanyagának mintájára.
A gyógyszergyárak szorgalmasan próbálkoznak is - több-kevesebb sikerrel - mesterségesen utánozni a természetnek ezt a csodáját. Tehát olyan szereket előállítani, amelyek a kábítószerek rendkívül erős fájdalomcsillapító tulajdonságaival rendelkeznek - de a jól ismert mellékhatások, és persze hozzászokás, függőség nélkül. Egy amerikai tudóscsoport most más oldalról közelítette meg a problémát: mi lenne, ha nem kívülről vinnénk be valamilyen szert, hanem az idegrendszer saját fájdalomcsillapító cannabinonid termelődését serkentenénk?
Persze ahhoz, hogy akár csak a kérdésfelvetésig is eljussanak, szükség volt az orvostudomány legújabb ismereteire - például a cannabinoidokat (és a cannabist) kötő úgynevezett receptorhelyek feltérképezésére -, és a legújabb, génmanipulációs technikák kidolgozására is. Ennek köszönhető, hogy a virginiai Richmond város egyetemének kísérleti laboratóriumában Billy Martinnak és Aron Lichtmannnak olyan mesterségesen megváltozott genetikai állományú egértörzset sikerült kitenyészteni, amelyeket mintegy kikapcsolták egy FAAH rövidítésű fehérje enzim termelődését. Márpedig normálisan ez a FAAH bontja el az anandamide nevű fájdalomcsillapító, a cannabinoid csoportba tartozó anyagot. Ha nincs FAAH - sokkal több az anandamide.
Ezek a rengeteg "belső" fájdalomcsillapítót termelő egerek semmiben sem különböztek normális társaiktól, azaz ugyanolyan fejlettek, tápláltak voltak, és idegrendszeri tüneteket se produkáltak. Egyet kivéve: a fájdalomküszöbük sokkal magasabb szinten állt be. Ugyanis szemmel láthatólag rá sem hederítettek a fájdalomra, nem nyalogatták mesterségesen létrehozott sebeiket, ellentétben normális génállománnyal rendelkező társaikkal. Hogy a rágcsálók nagyobb tűrőképességének valóban ilyen biokémiai-élettani okai voltak, az is bizonyítja, hogy ha olyan gyógyszert adtak be szegény állatoknak, amelyek lekötötték a receptorokat - tehát leszorították onnan az anandamide molekulákat, a fájdalomérzés nyomban száz százalékosan visszatért.
George Kunos, magyar származású washingtoni tudós a New Scientist szaklap hasábjain valósággal forradalmi áttörésnek nevezte a kísérletet. Mert ilyen FAAH termelést csökkentő, tehát a természetes fájdalomcsillapító termelődését fokozó módszerekkel, szerek beadásával nem csak az agyban, de bárhol másutt a szervezetben hatásosan lehet majd csillapítani az életet olyannyira megkeserítő testi kínokat. Azaz "csupán" mozgósítani kell saját belső erőinket, tartalékainkat - a többit meg a testünkre bízni...Dr. Nemes János


Nyomtatható változat
Lap teteje  
Magunkról Szolgáltatásaink Tudatosan az egészségért Hálózat
Bejelentkezés Képek Elérhetőségeink Egészségpénztárak