Magunkról
Szolgáltatásaink
Tudatosan az egészségért
Hálózat
Bejelentkezés
Képek
Elérhetőségeink
Egészségpénztárak

Központi rendelő:
    1135 Budapest,
    Jász utca 33-35.
    térkép

Tel/Fax: 236-0176

Mobil: 06 30 633-0961

SMS: 06 30 633-0961

e-mail:
hungariamed@hungariamed.hu

Adószám: 12489477-2-41 
 
K&H
 
Generali
Tudatosan az egészségért

Munkahely és lelkiállapot
Az éltető falatok...táplálkozási 1x1
Állandó készenlét - Mindennapi stresszhatások
Csak még egy szál cigarettát... tényleg egy újabb koporsószeg...
Legyőzhetetlen horkolók
Görbe szék, és görbe hát. Amire eddig nem is gondolt
A pohár másik oldala
Tenisz - a mozgás éltető ereje
Tudom: Sál, sapka...
Gyógyszer nélkül egy hét...
Hogyan fokozzuk agyunk..?
150 évig élni
Megoperálnak és még éheznem is kell?
Több éjszakázás - több emlőrák?
A fülzúgást úgy gyógyítják, mint a fantomfájdalmat?
Az ágy
Játékszenvedély
Ilyen betegek vagyunk?
Botrányos kézmosás
Kinek árthat a gyógyfürdő?
Humphrey Bogartnak nem volt légkondija
Miért vagyunk önpusztítók?
Csavaros műér
Szennyezett levegő - csökkenő nemzőképesség
A kevés alkohol védi a szívet - de nem gyógyszer
Prosztatarák gyógyítás - tessék választani!
Tériszony és életszeretet
Viszketés - még az okát sem ismerjük


Gyógyszer nélkül egy hét...

Tegyünk egymás mellé megdönthetetlen állításokat:
- A megfázást vírus okozza.
- A vírusbetegségek nem gyógyíthatóak (pláne nem a csak baktériumokra ható antibiotikummal).
- Megfázás ellen rengeteg gyógyszert árusítanak.
- A gyógyszereknek rengeteg a mellékhatásuk.
- Főleg, ha azonos vagy hasonló hatásúból veszünk egyszerre be többfajtát.
- Amire sok válasz, megoldás van - arra egyik válasz sem jó megoldás.
Most összegezzünk:
- A megfázás - nem gyógyszerkérdés.
- Ne öntsük magunkba a gyógyszereket, vitaminokat, fájdalomcsillapítókat.
- Főleg ne egyszerre, kontrollálatlanul és gátlástalanul.
- Mert még betegebbek lehetünk.

Megvannak hát az alaptézisek, most árnyaljuk kissé a képet, nehogy túl kategorikusaknak tűnjünk. Szóljunk a problémakör pszichológiai, érzelmi aspektusáról, főleg a motivációról is. Akkor talán érthetőbb, hogy bár a többség tisztában van a fenti alapigazságokkal, mégis marokszámra szedi a különböző influenza-elleni csodaszereket.
Először is az ember alapvetően aktív, cselekvő lény. Ha problémája adódik, azt meg kell oldania. Levert vagyok, beteg vagyok - ergo ellenállhatatlan késztetést érzek arra, hogy gyógyítsam magam. Nehéz elfogadni, hogy - ha lecsupaszítjuk a kérdést - alapvetően tehetetlenek, kiszolgáltatottak vagyunk a kórnak. Várni, nem tenni semmit - na ez nem a mi formánk! Mindenre van orvosság. És ugye, mibe kerül bekapni egy tablettát? Könnyebb, mint rágyújtani. Vagy a tablettaszedés is szenvedélybetegség?! (Igen, az lehet, de most nem ez a fő témánk).
Ráadásul, valljuk meg, mi orvosok is népszerűbbek leszünk, ha adunk valamit - írj fel neki valamit, előbb szabadulsz... Jó, igaza van a kollégának, ha kikéri magának a cinizmusomat: bocs, maga nem olyan orvos. Megmondja egyenesen, hogy türelem, sok pihenés és fekvés - magától elmúlik.
No de az influenza-elleni szerek többsége recept nélkül is beszerezhető. Ha az orvosom elvi kérdést csinál belőle, majd veszek magamtól. Múltkor a kozmetikus Jucika ajánlott egy príma szert, rengeteg vitamin, fájdalomcsillapító és erősítő szer van benne. Bekapok hozzá még a szokásos fájdalomcsillapítómból egy kicsit, és elő az orrcseppel. Meg a C-vitaminnal, az nagyon fontos, erősíti a szervezetet.
És ne jöjjön nekem a tudományával, doki, bevettem, és egyből jóban lettem. Elmúltak a fájdalmaim. Ehhez mit szól, dokikám?
Azt, hogy nem azt állítottam, tilos bármit is bevenni. Csak azt, hogy oki terápia, tehát amely a kórokozót elpusztítja - ergo a betegség gyógyulását felgyorsítja - jelenleg sincs. Se itt, se máshol a világon.
Másrészt természetesen nem muszáj szenvedni, a tüneti terápiának van létjogosultsága. Csak éppen bizonyos határokon belül, szigorú betartva - és ismerve! - a gyógyszerszedés szabályait.
Például, hogy valóban tudjuk, mit veszünk be! Többek között azért utálom a gyógyszer-kombinációkat, mert gyakran a szakember sem tudja (fejből), mi is van benne. A gyomorvérzéssel foglalkozó belgyógyászok és sebészek a megmondhatói, hány olyan beteget kezelnek gyomorpanaszokkal, akinek fogalma sem volt arról, hogy a megfázás elleni szere ugyanazt a hatóanyagot tartalmazta, mint a másik két ugyanakkor bevett - gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító - gyógyszer. Magyarán háromszoros adagot kapott abból a hatóanyagból, amelynek egyébként is egyik veszélye, mellékhatása a gyomor- és bélnyálkahártya irritáció - némileg leegyszerűsítve és dramatizálva: a gyomorfekély, a bélvérzés! Arra már nem is szóltunk, hogy jobb lett volna evés után, nem pedig üres gyomorra bevenni őket.
Más: a közhiedelemmel ellentétben, a vitaminokat sem érdemes kilószámra befalni. Egyrészt mindegyiknek, még a C-vitamin túladagolásának is lehetnek kellemetlen szövődményei - bár szerencsére pont ennek a vitaminfajtának a feleslegét eltávolítja a szervezet - egyszerűen kipisiljük. De ugyanerről a közkedvelt C vitaminról a másik szedése-elleni érv is elmondható: - általában teljesen felesleges! A normálisan táplálkozó ember minden vitaminfajtából - nem csak a C, de a többi vitamin fajtából - elegendő mennyiséghez jut. Végülis Magyarországon azért nem nagyon hallottam, skorbutról, azaz C-vitamin hiányról. Összegezve, a megfázás - nem vitaminkérdés.
No és a magas láz? Magas láz - mi számít magasnak? Mert a szakirodalom szerint 38 fok alatt nem nagyon érdemes bármit is adni (arról nem is beszélve, hogy a hőmérsékletemelkedés a kórokozókat is pusztítja). Persze nem muszáj 39 fokos lázban égni, és szenvedni. Ám ilyenkor is érdemes előbb egyszerűbb, természetesebb - és sokszor gyorsabban ható - módszerekkel próbálkoznunk: a langyos zuhannyal, esetleg prizniccel (az egész testet beborító állott vizes, lepedőbe csavarsással). És persze azért bele lehet venni a bevált lázcsillapítót is - egyszerűt, egyfajtát, korlátozott mennyiségben.
Végül, nem állom meg, hogy el ne ismételjem a sokat emlegetett közhelyet. Mert - mint számos népi bölcsesség, ez a közhely is nagyon igaz: az influenza gyógyszer nélkül egy hét, gyógyszerekkel hét nap alatt gyógyul. Ne mérgezzük hát magunkat felesleges gyógyszerekkel - elég nekünk a maga a meghűlés is!Dr. Nemes János


Nyomtatható változat
Lap teteje  
Magunkról Szolgáltatásaink Tudatosan az egészségért Hálózat
Bejelentkezés Képek Elérhetőségeink Egészségpénztárak