Magunkról
Szolgáltatásaink
Tudatosan az egészségért
Hálózat
Bejelentkezés
Képek
Elérhetőségeink
Egészségpénztárak

Központi rendelő:
    1135 Budapest,
    Jász utca 33-35.
    térkép

Tel/Fax: 236-0176

Mobil: 06 30 633-0961

SMS: 06 30 633-0961

e-mail:
hungariamed@hungariamed.hu

Adószám: 12489477-2-41 
 
MKB
 
Axa
Tudatosan az egészségért

Munkahely és lelkiállapot
Az éltető falatok...táplálkozási 1x1
Állandó készenlét - Mindennapi stresszhatások
Csak még egy szál cigarettát... tényleg egy újabb koporsószeg...
Legyőzhetetlen horkolók
Görbe szék, és görbe hát. Amire eddig nem is gondolt
A pohár másik oldala
Tenisz - a mozgás éltető ereje
Tudom: Sál, sapka...
Gyógyszer nélkül egy hét...
Hogyan fokozzuk agyunk..?
150 évig élni
Megoperálnak és még éheznem is kell?
Több éjszakázás - több emlőrák?
A fülzúgást úgy gyógyítják, mint a fantomfájdalmat?
Az ágy
Játékszenvedély
Ilyen betegek vagyunk?
Botrányos kézmosás
Kinek árthat a gyógyfürdő?
Humphrey Bogartnak nem volt légkondija
Miért vagyunk önpusztítók?
Csavaros műér
Szennyezett levegő - csökkenő nemzőképesség
A kevés alkohol védi a szívet - de nem gyógyszer
Prosztatarák gyógyítás - tessék választani!
Tériszony és életszeretet
Viszketés - még az okát sem ismerjük


A pohár másik oldala

WHISKY - AZ ÉLTETŐ VÍZ
Annak ellenére, hogy a whisky egészen egyszerűnek mondható ital, meglehetősen rendkívüli és megmagyarázhatatlan érzést kelt. A jó whisky titkát megismerni éppoly nehéz, mint felfedni a szív rejtelmeit. Egy palack whisky, egy üvegbe zárt történelem, amely milliónyi tósztból és százezernyi koccintásból formálódott. A whisky végtére is az élet legendás stílusa. Ne ijedjenek meg, nem alkoholreklámot olvasnak éppen-csak a közkedvelt ital múltjába - és egy kicsit másképpen a jelenbe, és a pohár "másik oldalára" - hívjuk egy rövid barangolásra. Uszkujebo-mondták első készítői valahol Skóciában, amikor fűszerekből és brandyből készült likorjüket megkóstolták. A kelta eredetű usqubeaugh vagy uisge beatha (az élet vize) később whiskyvé rövidülve ugyanazt jelenti, mint az életvíz, éltető víz. Európa egyik legősibb kultúrájával büszkélkedő vidéken, Skóciában kezdték el gyártani. Hogy mikor senki sem tudja pontosan, de mivel az erre való írásos bizonyíték egy 1494-ből származó dokumentum, érthető, ha Skóciában 1994-ben ünnepelték a whisky előállításának 500. évfordulóját. A fél évezreddel ezelőtt készített italt a középkori skót és angol királyok sem vetették meg, noha az előbbiek féltékenyen ügyeltek arra, hogy titkuk nehogy az utóbbiak tudomására jusson. A skótok ellenérzésének oka, hogy ősi ellenségeik, az angolok valamikor a skót whisky lepárlására kivetett kemény adókkal próbáltak pénzt szerezni.

A whisky rabjai
Francois Rabelias a következő szavakkal fogalmazta meg a whisky filozófiáját: "Iszom, amikor gondolkodom, s amikor gondolkodom mindig iszom." A The Doors együttes frontembere, Jim Morisson is élt-halt a whiskyért. Volt, aki frigyre akart lépni a whiskyvel. Egy bohém Los Angeles-i hölgy három utolsó évtizedét mulatta át egy whisky klubban. A film világában is majdnem minden színésznek lejátszódott a maga kis epizódja a whiskyvel - kezdve Humprey Bogart-tól aki egy pillanatra sem eresztette el a poharát - Bruce Willisig.


A legenda születése
A whisky őse egy Culloden nevu városból származó, bizonyos Forbes család által gyártott, ferintos néven ismertté vált, színes égetett pálinka volt. A XVIII. században a Forbesek abbahagyták a ferintos gyártását. A "találmányba" szinte ész nélkül beleszerettek a skótok is. Azóta - és mind a mai napig Skócia a legegészségesebb és környezetét tekintve legtisztább helynek számított. Az ottani gabona és édesvízi források a legjobb jellemzéssel bírtak az egész szigeten. A skót hegyi lakosok között a whisky eleinte kiváltképp orvosságként tett szolgálatot, ám rövid időn belül bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy élvezettel hörpintgessen belőle az ember. Ekkor indult útjára a barna itóka szédületes karrierje. A XV. században már 1182 fajta whisky létezik, amelyek 99 százaléka a nevüket kivéve gyakorlatilag semmiben sem különbözik egymástól. Idovel az amerikaiak és az írek-sőt, a japánok is kidolgozták saját szabadalmaikat. Az ital feltalálásának dicsőségét egyébként a skótok és az írek évszázadok óta vitatják.

A pohár másik oldala
Eddig csak az érdekességekről és az élvezetről esett szó, de legyen szó whiskyről, vagy bármilyen italról - bizony nem árt ha nemcsak a pohár, hanem saját "belsejét" is megvizsgálja. Talán túlzónak és erősnek tunt Önnek ez a mondat, de tiszteletkörök helyett, egy-két ténnyel szembe kell nézni: Sajnos az üzletember-életnek szinte velejárója lett az alkohol. Gondolja végig az utóbbi 1-2 hetét anélkül, hogy szemrehányást tenne Önmagának. Munkavacsorák, fogadások, társasági élet... és 1-2 pohár bor, whisky stb. Ez még nem jelent feltétlenül alkoholizmust. Az alkoholista függ az alkoholtól, és ha szervezete nem kapja meg a szükséges napi adagot megjelennek az elvonási tünetek. Az üzletember nem alkoholista. Nem függ az alkoholtól, bármikor le tud mondani róla. Az üzletember akkor nyúl a pohárhoz, ha a helyzet is úgy kívánja, vagy már otthon piheni ki az egész napos rohanást. Ha általánosságban beszélünk erről a kérdésről, akkor sok menedzser lehetne ugyanannak a színdarabnak, vagy filmnek a szereplője: Munka után , autóját a garázsban hagyva alig várja, hogy belépjen a nyugodt otthon ajtaján. Első-vagy második útja a bárszekrényhez vezet - attól függően, hogy várja-e a családja - és elkortyol egy-két pohárkával. Iszik, hogy ellazuljon, megszabaduljon a stressztől, a fejében kavargó gondolatoktól. Iszik, mert a whisky kellemes, mert elegáns, vagy mert ez szokás. Talán Önben is lejátszódott egy-két filmkocka, amikor ezt olvasta. A mai, a kár televízióban, akár moziban vetített- főként amerikai filmek sugallják nézőiknek ezt az életérzést. Itt a magyarázat arra, hogy miért éppen a whisky történetét meséltük el Önöknek.(Elég, ha csak a nemrégiben vetített nagy amerikai családregény részeire gondolunk, ahol minden szituációban a pohárért nyúltak.) Ez bizony, minta. Mi, felnőttek pedig ugyanúgy követjük az utánzásos tanulás útját, mint ahogy minket követnek gyermekeink. Megkérdezhetik, hogy miért gond a napi 1-2 pohárka?


A válasz rövid: MÁJ. A májunk legnagyobb ellensége az alkohol. Ha az alkohol mennyisége meghaladja a májsejtek lebontó képességét, akkor a lebontás köztermékei felhalmozódnak - és következménye a "macskajaj". Maga a másnaposság nem olyan veszélyes , mert az egészséges máj néhány óra alatt lebontja a felhalmozódott mérgező anyagokat. Ha azonban ezt a méregtelenítő, alkohol-lebontó hatást túlságosan kihasználjuk, akkor a máj egyre kevésbé tudja feladatait ellátni. Sajnos hosszú távon a májuk nem lesz elnéző Önökkel, még kis alkohol mennyiségnél sem. Egy életerős férfi már azzal tönkreteszi a máját, ha naponta csupán 60 gramm alkoholt fogyaszt. Ez pedig igazán nem sok. A röviditalok általában 40% alkoholt tartalmaznak - vagyis 1 dl-ben 40 gramm tiszta szesz van. A borok 10-12 %, a sörök 5-7% alkoholt tartalmaznak. Csak az a baj, hogy ezeket sem decinként szokás fogyasztani. Napi 2-3 üveg sör már májkárosodáshoz vezet! A nők pedig még érzékenyebbek az alkoholra: náluk már a napi 40 gramm szesz is májkárosodáshoz vezet. Tehát már igen minimális mennyiség - amitől még senki nem rúg be - már súlyos következményekkel járhat. A másik nagy veszély, hogy a máj nem fáj, ezért a májkárosodás tünetei sokáig rejtve maradhatnak. A romlásra utaló első jelek az enyhe emésztési panaszok, puffadás, fáradékonyság. A korábban megszokott mindennapi terhelés pedig egyre nehezebbé válik. Előrehaladott állapotban a májsejtek egyre inkább pusztulnak, helyüket kötőszövetek váltják fel. Végül kialakul a májzsugorodás, amely sárgasághoz, életveszélyes szövődményekhez vezethet. A szűréseknek - és kifejezetten az üzletemberekre irányuló átfogó szűréseknek éppen ez az egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a legapróbb, még tünetmentes elváltozásokra is. A HMM szakorvosai bármilyen kérdésére szívesen válaszolnak, és megvizsgálják, ha Önnek kétségei vannak. Keressen minket bizalommal.


Alkalomszerűen - rendszeresen...
Egy apró javaslat: ne igyon otthon egyedül. A társasági ivás sajnos ma még elkerülhetetlen a beidegződött szokások miatt - talán a "magyar vircsaft"-nak is része. Ilyen összejöveteleken mentegetőznie kell annak, aki nem iszik. Ez baj, csak hosszú időnek kell eltelnie, amíg ezen változtatni tudunk. Az alkalomszerű italfogyasztás - természetesen ha mértékkel és tartózkodással iszanak - nem olyan ártalmas. Az alkalomszerű spicces állapot még mindig kevésbé ártalmas a májra, mint a napi rendszeres "jég dupla whiskyvel". Szakorvosok javaslata, hogy az üzletemberek évente legalább egyszer vegyenek részt egy átfogó orvosi ellenőrzésen, közismert nevén "Menedzser - szűrésen".

Nyomtatható változat
Lap teteje  
Magunkról Szolgáltatásaink Tudatosan az egészségért Hálózat
Bejelentkezés Képek Elérhetőségeink Egészségpénztárak