Magunkról
Szolgáltatásaink
Tudatosan az egészségért
Hálózat
Bejelentkezés
Képek
Elérhetőségeink
Egészségpénztárak

Központi rendelő:
    1135 Budapest,
    Jász utca 33-35.
    térkép

Tel/Fax: 236-0176

Mobil: 06 30 633-0961

SMS: 06 30 633-0961

e-mail:
hungariamed@hungariamed.hu

Adószám: 12489477-2-41 
 
Dimenzió
 
Egészségért
Tudatosan az egészségért

Munkahely és lelkiállapot
Az éltető falatok...táplálkozási 1x1
Állandó készenlét - Mindennapi stresszhatások
Csak még egy szál cigarettát... tényleg egy újabb koporsószeg...
Legyőzhetetlen horkolók
Görbe szék, és görbe hát. Amire eddig nem is gondolt
A pohár másik oldala
Tenisz - a mozgás éltető ereje
Tudom: Sál, sapka...
Gyógyszer nélkül egy hét...
Hogyan fokozzuk agyunk..?
150 évig élni
Megoperálnak és még éheznem is kell?
Több éjszakázás - több emlőrák?
A fülzúgást úgy gyógyítják, mint a fantomfájdalmat?
Az ágy
Játékszenvedély
Ilyen betegek vagyunk?
Botrányos kézmosás
Kinek árthat a gyógyfürdő?
Humphrey Bogartnak nem volt légkondija
Miért vagyunk önpusztítók?
Csavaros műér
Szennyezett levegő - csökkenő nemzőképesség
A kevés alkohol védi a szívet - de nem gyógyszer
Prosztatarák gyógyítás - tessék választani!
Tériszony és életszeretet
Viszketés - még az okát sem ismerjükMunkahely és lelkiállapot.

Mai, modern civilizációnk a kényelmen és a jóléten túl egy igen kellemetlen mellékhatást is hordoz magával. Neveztessen azt, hogy a modern társadalomban az emberek nagy része SZORONG. A szorongáskeltés pedig a munkáltatók, felettesek kezében egy igen hatékonyan működő eszköz lett - ha úgy tetszik modern "vesszőként" működik. Mielőtt megrökönyödnének és tiltakoznának, gondoljanak végig néhány dolgot: az üzleti életben éppen az ÜZLET mindenek előtt van. Ezek után következik a kapcsolat, az életcél - és valahol a sor végén kullog az egyéniség és az önértékelés. Nos, ezektől megfosztva a magányos, legtöbbször szorongó ember már tetszés szerint felhasználható és irányítható - kicserélhető és manipulálható. Szomorú, de fel kell ismerni, hogy a technikai fejlődés megteremtette a keretet a modern kizsákmányolásnak. A szorongáskeltés már annyira része a hétköznapoknak, hogy nem is vesszük észre, nem figyelünk rá eléggé - pedig ez lassan ölő méreg. A legtöbb ember erről tudomást sem vesz, hiszen úgy gondolja, hogy teljesítményét és önfeláldozását kellően értékelik - és ez kézzelfogható hónap végén, a bankszámláján.

Hogyan próbálnak Önökben szorongást kelteni?!

 • A vezetők nagy része kihasználja hatalmát, hogy munkatársai jobb eredményeket produkáljanak
 • "SOS" feladatokkal halmozzák el a kollégákat, amelyek sokszor a problémamegoldó képesség határait súrolják
 • nem megalapozott döntések végrehajtása
 • mértéktelen túlórázás
Mindez kiegészül a mai korra jellemző munkahelyi bizonytalanság érzésével. Ezeket az elemeket legtöbbször magába fojtja mindenki, és tudat alatt lappangva, feldolgozatlanul óriási pszichés nyomásként nehezedik a legtöbb emberre. Ezek a tényezők pedig egy idő után az élettani egyensúly felbomlásához vezetnek, amelyek ellen a szervezet un. pszichoszomatikus tünetekkel tiltakozik. Ez pedig nem múlik el következmények nélkül. Természetesen nem minden munkahely ilyen. Az előbbiek bizonyítására néhány adat, amelyek a MOL Rt. egyik nagyobb területén végzett egészségügyi felmérés után kerültek napvilágra.
 • A megkérdezettek 40%-a alkalmanként, vagy egyáltalán nem mozog
 • Pszichés panaszok közül legtöbben az idegeskedésre panaszkodtak
 • A dolgozók fele reménytelennek érzi a jövőt
 • A dolgozók 30 %-nak szorongásos tünetei vannak
 • Leggyakoribb stresszhelyzetek:
  • munkahelyi bizonytalanság
  • leépítés, munkakörök megszűnése
  • tehetetlenség
  • fokozott megterhelés
  • azonnali, sürgős feladatok
  • változások, melyekkel nehéz lépést tartani
Ezek a stresszhelyzetek végül számos betegség kiváltói, esetleg kiújítói lehetnek. A szív - és érrendszeri betegségek, a keringési rendellenességek, a tumorok kialakulásához mindenképpen hozzájárulnak. Nem elhanyagolható az sem, hogy az alkoholizmus és az öngyilkosság kiváltó okai között is az elsők között van a stressz. Egy szomorú tény: hazánkban két év alatt háromszor annyian haltak meg szív - és érrendszeri betegségekben, mint az európai átlag.

Hogyan vehetjük észre?
A szorongás, depresszió nem minden esetben klinikai tüneteket jelent. Leginkább negatív érzelmi állapot, amelynek legfontosabb jellemzői a tehetetlenség, a kontrollvesztés érzése, mások iránti érdeklődés csökkenése, önvádlás, a jövő reménytelenségének érzése. A depresszió lényege a kilátástalan, kiúttalan lelkiállapot, az un. tanult tehetetlenség, amely igen súlyos következményekkel járhat: gyomorfekély, hirtelen szívmegállás. Ma Magyarországon - és a nyugati országokban is - a munkaképesség csökkenés, a leszázalékolás okai között második helyen már a pszichés problémák szerepelnek. Ezért meghatározó a vezető viselkedése beosztottainak lelki egészségére vonatkozóan, ami a munka hatékonyságában nyilvánul meg. Ezt a vezetői felelősséget kellene tudatosítani a munkahelyeken, hiszen a következmények egész életre szólóak lehetnek. A pszichés eredetű munkaképesség - csökkenés a közép - és felső rétegek betegsége. Bizonyos ideálnak való megfelelés, a szükségletek kielégítése ugyanis együtt jár a neurotikus eredetű munkaképesség - csökkenéssel. A tünetek közös háttértényezője valószínűleg az életmód, a fokozott igényeknek megfelelő túlterheltség. A felsorolt problémák természetesen megelőzhetők, ha azok hátterét feltárják, és beavatkoznak a megfelelő helyen. Észak - amerikai és nyugat - európai orvosok már bebizonyították, hogy az un. "magatartás-orvoslás" igen hatékony, és azok a dolgozók, akik kiegyensúlyozottak, hatékonyabban végzik a munkájukat is.

Modern balesetek
Az alkotóképesség, munkaképesség csökkenését tehát nem főként balesetek okozzák - hanem magatartási zavarok, szorongásos, depressziós állapotok, szív - és érrendszeri, gyomor és bélpanaszok. A szorongásos, neurotikus, depressziós tünet együttesben szenvedők tartós munkaképesség - csökkenésről panaszkodtak úgy, hogy szervi megbetegedés nem mutatható ki náluk!! Ellátásukra az egészségügy mai szervezete nem készült fel, annak ellenére, hogy a betegek nagy része ilyen panaszokkal keresi fel orvosát. Ebben a megváltozott helyzetben a munkahelyek felelőssége is megsokszorozódott. A vállalatok vezetőinek célszerű hosszabb távon a dolgozók szempontjait is figyelembe véve dönteni, hiszen így nemcsak napi sikert, hanem éveken át tartó eredményeket produkálhatnak.

Nyomtatható változat
Lap teteje  
Magunkról Szolgáltatásaink Tudatosan az egészségért Hálózat
Bejelentkezés Képek Elérhetőségeink Egészségpénztárak